Scroll

FAQ

Waarmee kunnen we jou helpen?

Algemeen

Wat voor type voertuig is de Brekr Model B?

De Brekr Model B wordt geleverd als snorfiets met een maximum snelheid van 25 km per uur of als bromfiets met een maximum snelheid van 45 km per uur (helmplicht). De officiële aanduiding is ‘voertuigcategorie L1e’.

Is er maar één model?

Ja, Brekr komt nu met één model op de markt, de Model B.

Waar is Brekr gevestigd?

Brekr is gevestigd in de voormalige gevangenis ‘De Kruisberg’ in Doetinchem. Je kunt Brekr alleen bezoeken tijdens speciale events. Kijk daarvoor op de evenementenkalender van Brekr.

Door wie wordt de Brekr Model B geproduceerd?

De Brekr is ontworpen in Nederland door een ervaren team en wordt in Nederland geassembleerd. Onderdelen komen zowel van ver (Azië) als dichtbij (Europa) en zijn veelal speciaal geproduceerd in opdracht van Brekr .

Welk besturingssysteem heb ik nodig voor de Brekr-app?

De app werkt op het besturingssysteem van Apple (iOS) en alle telefoons met het Android-besturingssysteem.

Wat is de prijs van Brekr Model B?

De Brekr Model B kost standaard € 4.499 inclusief BTW. In de configurator kun je jouw eigen Brekr samenstellen en zie je gelijk de eventuele meerprijs voor de extra opties.

Moet ik een helm dragen?

Het is verplicht om bij een bromfiets (max. 45 km/u) een helm te dragen. Bij een snorfiets (max. 25 km/u) is het dragen van een helm niet verplicht in Nederland maar wordt wel aangeraden. De regels verschillen per land, zo moet je in België altijd een helm dragen op een brommer in klasse A en B. Let op: In Amsterdam is het verplicht een helm te dragen binnen de ring A10 met een snorfiets. Snorfietsen moeten binnen de ring A10 de rijbaan op. Buiten de ring A10 is niets veranderd en rijden snorfietsen op het fietspad.

App

Is het gebruik van de app gratis?

De app zelf is gratis. Om de app te laten werken heb je een actief abonnement nodig. De Brekr heeft een SIM-kaart van KPN aan boord en kost 5,95 per maand. Het abonnement is goedkoper als je het voor een langere periode afsluit. Het eerste jaar na aanschaf is het abonnement gratis. Let op dat je voor een lagere verzekeringspremie voor diefstal een actief abonnement nodig hebt.

Waarom betaal ik een maandelijks bedrag voor connectiviteit?

Connectiviteit verzorgt de constante en noodzakelijke verbinding tussen je Brekr enerzijds en het GPS netwerk en het internet anderzijds. Hierdoor werken app-features als live locaties, ritregistratie, notificaties, pushberichten, geofencing en meer. Het is een volwaardige internetverbinding.

Waar staat het privacy statement van de app?

Het volledige privacy statement staat op de website van Brekr.

Voor het gebruik van de app leggen we graag uit waarvoor je gegevens worden gebruikt.

De gegevens worden in de eerste plaats gebruikt voor:

 • De functionaliteiten van de app, zoals Track and Trace, data, afstand, snelheden en routes van de gemaakte ritten met de brommer
 • Het op verzoek sturen van notificaties, bijvoorbeeld als de brommer sneller dan met 50 km per uur verplaatst wordt, het gestolen melden van je brommer of voor het opladen van je accu, noodzakelijk onderhoud en onverhoopte defecten
 • Het kunnen weergeven en het delen van persoonlijke voorkeuren met anderen op jouw initiatief.
 • Ook worden je gegevens gebruikt voor het verbeteren van de producten en diensten en het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten door Smart Commute B.V. / Brekr en de ondernemingen die met Brekr verbonden zijn.
 • Gegevens worden gepersonaliseerd door koppeling aan je brommer en aan je Brekr-account. Voor het verbeteren en ontwikkelen van producten en diensten worden gegevens van meerdere gebruikers van de app en mogelijk ook andere gegevens van die gebruikers, verwerkt in analyses. De uitkomsten daarvan zijn niet meer te herleiden tot individuele gebruikers.

Je gegevens worden niet verhandeld of anderszins verstrekt voor commercieel gebruik door derden buiten de ondernemingen die met Brekr verbonden zijn. Je gegevens worden ook niet gebruikt voor reclamedoeleinden en het doen van aanbiedingen buiten de app. Reclame, aanbiedingen en informatie over producten worden in de app alleen getoond nadat je hiervoor toestemming hebt gegeven. Die toestemming kun je altijd weer intrekken.

De gegevens die worden gebruikt:

 • De sensor in je connected Brekr geeft de volgende gegevens aan de app door: uniek productnummer van de brommer en eventueel onderdelen, locatie van de brommer, door de brommer afgelegde routes en afstanden, statusinformatie over onderdelen of noodzakelijk onderhoud, snelheid.
 • Daarnaast worden de volgende gegevens uit je Brekr account gebruikt: je persoonsgegevens als naam adres woonplaats en contactinformatie als e-mailadres en telefoonnummer.
 • Van het apparaat waarop de app is geïnstalleerd gebruikt de app de volgende gegevens: uniek nummer apparaat, type apparaat, locatiegegevens. De locatiegegevens van het apparaat worden gebruikt om de locatie van de telefoon te kunnen weergeven ten opzichte van je brommer. Die locatie wordt niet opgeslagen op onze systemen. Als je inlogt met je Facebook of Google+ account worden daaruit de volgende gegevens gebruikt: je naam en het token waarop de identificatie en autorisatie gebaseerd is. Uiteraard worden ook de door jou zelf in de app ingevoerde gegevens verwerkt.

Opslag en bewaartermijnen van gegevens:

Naast opslag op het apparaat waarop de app is geïnstalleerd, worden je gegevens onder verantwoordelijkheid van Smart Commute B.V. / Brekr in een database opgeslagen. Deze database staat in Nederland en voldoet aan de wettelijke beveiligingseisen. De gegevens blijven opgeslagen zolang je je account niet opheft. Bij het verwijderen van de brommer binnen de app wordt je account ontkoppeld van de technische en locatiegegevens van de brommer. Je persoonlijke gegevens uit je Brekr-account blijven in het systeem staan voor toekomstig gebruik. Indien u uw gegevens definitief wilt verwijderen, kunt u hiervoor een mail sturen naar contact@brekr.com.

Ik heb een abonnement gekocht met een langere looptijd, moet ik iets doen na 1 jaar?

Nee. Je abonnement loopt automatisch door tot aan het einde van de gekochte periode. Wanneer je abonnement afloopt krijg je tijdig een bericht van ons.

Welke updates verwacht Brekr aan de app door te voeren?

Bij een update waarbij de controller en connectiviteitsmodule met elkaar kunnen communiceren kan data van de batterij en controller beschikbaar worden gemaakt in de app. De batterijstatus en capaciteit uitlezen willen we graag doorvoeren. Via de nieuwsbrief voor Brekr-rijders blijf je op de hoogte.

Is mijn telefoon compatibel met de app?

De app werkt op iOS en Android.

Wat gebeurt er als mijn telefoon uitvalt tijdens het rijden?

Of je telefoon wel of niet aanstaat heeft geen invloed op het rijden met je Brekr. Je kunt de brommer altijd starten met de sleutel, ook als je telefoon uitstaat. Routes worden geregistreerd door de GPS module en zijn altijd terug te zien in de app, ook als je telefoon uitstaat tijdens het rijden.

Ik heb mijn Brekr geactiveerd maar de app geeft geen locatie weer

Na activatie is het belangrijk om een paar honderd meter te rijden. Dit activeert de connectiviteitsmodule en je locatie wordt dan snel en accuraat vastgesteld. Dit is allen nodig wanneer je de app voor het eerst in gebruik neemt, bij volgende ritten werkt de locatiebepaling direct.

De Brekr app werkt niet

Wanneer je app niet of niet goed werkt probeer dan het volgende:

 • Sluit de app af en start hem opnieuw op
 • Verwijder de app en download hem opnieuw
 • Update de app in je app- of play store. Een (te) oude appversie kan voor een niet of slecht werkende app zorgen
 • Update je smartphone naar de nieuwste software versie. De app werkt niet meer met enkele verouderde softwareversies van besturingssystemen
De app geeft geen (juiste) locatie weer

Vermoedelijk heeft de GPS module geen verbinding met de GPS satellieten.

 • Zet je brommer buiten, garages of kelderboxen kunnen het GPS-signaal blokkeren.
 • De GPS module heeft een eigen batterij die wordt gevoed door de accu. Als je de Brekr lange tijd niet gebruikt dan raakt de batterij van de GPS-module leeg. Sluit de accu aan en de batterij van de GPS-module laadt zich op en na enige tijd kan de locatie van je Brekr opnieuw bepaald worden.
 • Controleer of je smartphone verbinding heeft met het internet. De locatie wordt via het internet naar je smartphone gestuurd.
Wat zijn geofences of gebieden?

De functie ‘gebieden’ is een beveiligingsfunctie. Via een radius (cirkel) op de kaart, creëer je in de app een digitaal hek rondom adressen die je wilt beveiligen. Wanneer je Brekr dit hek verlaat of binnentreedt, ontvangt je een pushmelding.

Eenmaal ingesteld zijn adressen zoals thuis, school of werk zo beveiligd.

In de app kun je meerdere gebruikers uitnodigen om toegang te krijgen tot de app, bijvoorbeeld je partner, een vriend of kinderen. Wanneer zij een gebied instellen, bijvoorbeeld rondom school of werk, ontvangt je een pushbericht bij aankomst of verlaten van de locatie.

Hoe komt de verbinding tussen app en mijn brommer tot stand?

Je brommer heeft een SIM-kaart ingebouwd en maakt verbinding met het internet. Als je telefoon ook verbonden is met het internet kan de app gegevens en locatie weergeven.

Werkt de GPS module ook als ik de accu verwijder?

Ja, de GPS-module heeft een eigen batterij en blijft enkele weken werken zonder dat de accu in de brommer is geplaatst. De batterij van de GPS-module laadt zich op via de accu van de brommer. Als je de Brekr enkele weken niet gebruikt zal het signaal uitvallen.

Hoe werkt de diefstalfunctie?

Druk de ‘meer-knop’ rechtsonder in het scherm van je app. Klik vervolgens op ‘E-moped’ als gestolen melden en volg daarna de aanwijzingen in de app.

Hoe is mijn Brekr beschermd tegen diefstal?

De Brekr is van jou en daar moeten andere mensen vanaf blijven. Bij verdachte omstandigheden krijg je een notificatie in je app. Bijvoorbeeld als de brommer een ingesteld gebied verlaat zoals thuis of je werk of als de brommer valt. Ook krijg je een melding als de brommer harder dan 50 km per uur rijdt. Dit is vaak een indicatie dat de brommer gestolen is en in een vrachtauto wordt vervoerd.

Als je een notificatie krijgt, en je weet dat de jouw Brekr is gestolen, dan meld je dat via de app. In samenwerking met een opsporingsorganisatie proberen we je Brekr terug te vinden.

Kijken en proefrijden

Waar kan ik een Brekr bekijken?

Raadpleeg de evenementenkalender om te zien waar je een Brekr kunt bekijken of proefrijden.

Kopen

Kan ik mijn Brekr zelf samenstellen?

Ja, met de configurator kun je een aantal opties kiezen zoals kleuren en accessoires. Brekr zal een programma ontwikkelen voor klanten die hun eigen stijl willen toevoegen aan de Brekr Model B.

Kan ik de Brekr terugsturen als die niet bevalt?

Ja, je krijgt een dertig dagen niet-goed-geld-terug-garantie. Als de Brekr Model B niet aan je verwachtingen voldoet, dan kun je deze terugsturen en krijg je het volledige aankoopbedrag terug. Houd er rekening mee dat je de kosten van retourzending zelf moet betalen (circa 150 euro).

Kan ik een Brekr ook bij een dealer bestellen?

Nee, de Brekr Model B wordt uitsluitend online verkocht.

Service en garantie

Heb ik garantie op mijn accu?

Ja, je hebt twee jaar garantie op je accu.

Hoe laat ik onderhoud aan mijn Brekr uitvoeren?

Een Brekr met elektrische aandrijving vraagt minder onderhoud in vergelijking met een scooter met verbrandingsmotor. Een Brekr bevat immers minder bewegende delen en er worden geen oliën of filters gebruikt. Banden en remmen zullen normale slijtage vertonen. Je kunt je Brekr laten onderhouden door de servicepartners van Brekr die op jouw gewenste locatie je Brekr onderhouden of repareren. Prijzen en voorwaarden worden in de loop van 2020 bekend gemaakt.

Techniek

Wat is de actieradius van de Brekr?

In de Brekr kun je twee accu’s plaatsen. Eén accu is goed voor een bereik van 50 km onder normale omstandigheden en 80 km onder gunstige omstandigheden. Een accu heeft een capaciteit van ruim 2 kWh.

Wat beïnvloedt de actieradius?

De actieradius wordt beïnvloed door weersomstandigheden, buitentemperatuur, rijstijl, snelheid, gewicht van de berijder, landschap, bandenspanning en de kwaliteit van de accu.

Hoe verzorg ik mijn accu?

De accu is van hoge kwaliteit en het duurste onderdeel van je Brekr Model B. Accu’s in het algemeen houden niet van vorst en is het raadzaam, als je niet rijdt, om je accu binnenshuis te bewaren tijdens vorstperiodes. Als je de accu lange tijd niet gebruikt, laadt deze in elk geval eens in de twee maanden op.

Hoeveel weegt de accu?

Het gewicht van de accu is 10,8 kg. De accu is smal zodat je deze gemakkelijk kunt dragen.

Waarvan is het frame van de Brekr gemaakt?

Het frame is gemaakt van aluminium. Hierdoor kan het niet roesten en wordt de Brekr lichter.

Verzekering en diefstal

Moet ik mijn Brekr verzekeren?

Ja, het is verplicht bij wet om je snor- of bromfiets te verzekeren.

Heeft de Brekr een anti-diefstalbeveiliging?

Ja, de Brekr Model B heeft een stuurslot en een elektronisch detectiesysteem. Bij verdachte omstandigheden krijg je een waarschuwing op je telefoon via de Brekr-app. De Brekr is voorzien van een tracker en kan gevolgd worden bij diefstal. Wij raden een extra slot aan, zoals een kettingslot bijvoorbeeld, als je de Brekr parkeert in de openbare ruimte.

Zakelijk

Kan ik een subsidie/premie krijgen voor de Brekr Model B?

In Nederland kunnen ondernemingen subsidies op milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen ontvangen, dit zijn de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL). Na aankoop kun je binnen 3 maanden de MIA en/of VAMIL aanvragen. Met de MIA profiteer je van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag. Met de VAMIL kun je 75% van de investeringskosten afschrijven.

In Vlaanderen is de premie voor zero-emissie-voertuigen vanaf 2020 afgeschaft. Wie het voertuig uiterlijk op 31-12-2019 heeft bestelt met een bestelbon als bewijs, kan nog tot en met 31 oktober 2020 de premie aanvragen.

Let op: bovenstaande fiscale voordelen worden mogelijk gemaakt door de Overheid (NL & BE). U kunt geen rechten ontlenen aan bovenstaande uiteenzettingen. Brekr bepaalt niet de subsidieregelingen en de beschikbaarheid daarvan. Vraag advies bij uw boekhouder of accountant.

Meer informatie over de MIA en VAMIL bij RVO.