JOIN 9.000+ FANS

Krijg aanbiedingen, events en Brekr customs en insides rechtstreeks in jouw mailbox

Hoe ver kom je met de Brekr?

De Brekr Model B rijdt op elektriciteit. Op de vraag hoe ver je rijdt op een volle accu is geen eenduidig antwoord te geven. Je rijstijl, gewicht, temperatuur, wegdek en tal van andere factoren hebben invloed op je maximale bereik. De acht belangrijkste factoren lichten we toe, want door slim te rijden kun je nog meer kilometers uit je batterij halen.

Jouw Brekr beschikt standaard over een krachtige 2.0 kWh accu waarmee je 50 tot 80 kilometer kunt rijden. Je hebt zelfs de mogelijkheid om een tweede accu te plaatsen. Daarmee verdubbel je het bereik naar 100 tot 160 km. In onderstaande tabel is de actieradius weergegeven in combinatie met de maximale snelheid van- en het aantal accu’s in de brommer. 

Je actieradius in de eco-modus op basis van de topsnelheid en het aantal accu’s van de Brekr Model B.

DE RANGE IN DE PRAKTIJK

We horen je denken: “Mooie tabel, maar hoeveel kilometers rijd ik in de praktijk?” We nemen collega Niels (op de foto hieronder) als voorbeeld; geen kleine jongen met een gewicht van 92 kg en een lengte van 190 cm. Ook met zijn stevige bouw rijdt hij met één accu vaak 50 kilometer of iets meer in modus 3 of 4. Hoe lichter je bent als bestuurder, hoe groter de afstand die je kunt afleggen met de Brekr. En omgekeerd natuurlijk.

8 FACTOREN DIE DE ACTIERADIUS BEÏNVLOEDEN

Houd deze factoren tijdens het rijden in gedachten om zo veel mogelijk kilometers uit één batterijlading te halen.

1

De snelheid waarmee je rijdt

Hoe harder je rijdt, hoe meer stroom je verbruikt per kilometer. Als snorfiets (max 25 km/u) rijdt de Brekr daarom ook verder dan als bromfiets (max 45 km/u). 

2

Het gewicht van de brommer en berijder samen

De Brekr is licht en weegt, inclusief één accu, 79 kg. Daar komt het gewicht van de berijder en een eventuele passagier bij (samen maximaal 160 kg). Hoe minder gewicht, hoe verder je komt.

3

Je rijgedrag

Wie slim rijdt krijgt veel extra kilometers. Vol gas wegtrekken kost extra energie. De Brekr Model B kent 4 rijstanden. Als je liever sportief rijdt, kies je stand 3 of 4 waarbij de brommer het snelst accelereert. Rijstand 1 accelereert daarentegen trager, maar geeft je een hogere actieradius. 

4

Slim remmen met energie terugwinnen

De Brekr herwint energie als je geen gas geeft of remt. De motor werkt dan als generator en geeft energie terug aan de accu. Tijdig vaart verminderen, bijvoorbeeld als je een verkeerslicht nadert, zorgt ervoor dat je veel energie terugwint. Afhankelijk van je rijstijl levert het regenereren je 8 tot 15 procent extra energie op.

5

Temperatuur en weersomstandigheden

Bij een lage temperatuur (<10 graden) kan de batterij minder vermogen opnemen en afgeven. Het effect is tijdelijk en de accucapaciteit neemt toe als de temperatuur stijgt. Heb je wind tegen? Dan verbruikt de brommer extra stroom. Omgekeerd krijg je met de wind in de rug natuurlijk extra kilometers. 

6

De bandenspanning

Zorg dat je banden altijd de juiste spanning hebben. Probeer maar eens hard te fietsen met een fiets die slappe banden heeft. Dat kost je veel kracht. Te lage bandenspanning is niet altijd te zien, controleer deze daarom eens in de een of twee maanden. 

7

Het (heuvelachtige) landschap waarin je rijdt

Bergop verbruik je meer stroom. Als je vervolgens bergaf rijdt, laadt de motor de accu weer deels op. Per saldo kost rijden in heuvelachtig gebied meer stroom. 

8

Het type wegdek
Los zand of een onverharde weg kost extra energie. Een verharde zandweg heeft beperkte invloed maar rijden door mul zand kost veel energie.

WAT WIJ DOEN OM JOUW ACTIERADIUS TE VERGROTEN

1

We bouwen de Brekr zo licht mogelijk

Waar het kan werken we met lichte metalen en materialen. Zo zijn veel delen van het frame gemaakt van aluminium en is de battery box gemaakt van licht maar slijtvast kunststof dat je ook onder sportschoenen vindt. Met één accu weegt de Brekr 79 kg. Dat is 10 tot 50 kg minder dan vergelijkbare scooters of brommers. Hoe lager het totale gewicht van de brommer en de berijder samen, hoe verder je komt.  

2

Alleen de beste accu is goed genoeg
Elke accu slijt, ook de accu van de Brekr Model B. Maar om je zo lang mogelijk een aanzienlijke actieradius te geven hebben we gekozen de beste onderdelen voor de batterij. De accu wordt in Duitsland gemaakt waarbij er enkel batterijcellen worden gebruikt van A-leveranciers (Samsung en LG). De batterij heeft een eigen batterij-managementsysteem (BMS) er zorgt voor optimale beveiliging en prestaties. De Duitse controller zorgt voor een naadloze samenwerking tussen motor en accu om de efficiëntie te verhogen.

3

De Brekr regenereert remenergie
Als je remt dan werkt de motor als energie-opwekker. Door schakelaars in de remmen te plaatsen laten we de brommer nog wat harder remmen op de motor wanneer je de remmen gebruikt. Bij harder remmen gebruikt de brommer vanzelfsprekend zijn hydraulische schijfremmen. 

4

Je krijgt feedback in het display
Je regenereert niet alleen op gevoel, je ziet het effect ook op het display van de Brekr. Er licht een groen symbool op dat aangeeft dat je motor werkt als generator. Het verbruik zie je ook in je display. Zo leer je snel hoe je energie terugwint en zuiniger rijdt als je dat wilt. 

UITNEEMBARE ACCU, PRAKTISCH VOOR IEDERE DAG

De Brekr heeft een uitneembare accu. De batterij kun je opladen in de Brekr of je neemt de accu uit en laadt deze op in huis of kantoor. De Brekr heeft ruimte voor twee accu’s. Als je een accu gebruikt dan heb je in de batterij box nog ruimte voor wat bagage en de oplader. De battery box sluit automatisch en open je met de contactsleutel van de brommer.

Veelgestelde vragen over de accu

Ja, je kunt de accu uitnemen om deze in huis op te laden wanneer je bijvoorbeeld geen garage hebt. Bij temperaturen onder het vriespunt is raadzaam om de accu binnenshuis op te laden.

Ongeveer 4 tot 5 uur als je accu vrijwel leeg is. In de praktijk laad je de accu vaak bij wanneer de batterij nog 30 tot 60% capaciteit heeft. Het laden duurt dan 2 tot 3 uur. 

De accu schakelt over op een ‘coming home’ functie als je batterij bijna leeg is (<10%). De Brekr geeft dan minder vermogen af zodat je actieradius toeneemt. De maximale snelheid wordt dan verlaagd. 

De accu heeft een garantie minimaal 500 laadcycli of tot twee jaar waarbij de capaciteit 80 procent of hoger is. Wanneer je de accu laadt van 50 naar 100 procent rekent de accu met een halve laadcyclus.

Brekr gebruikt de beste accu die we konden vinden in de wereld. Dat bleek niet ver weg te zijn, de accu is van Duitse makelij. We werken enkel met premium cellen, op dit moment zijn dat Li-ion 18650-cellen van Samsung of LG. 

Brekr proberen

Het Brekr gevoel ervaren? Kom langs bij een van de testritlocaties of boek een testrit aan huis.